Friday, July 16, 2010

NATIONAL SERVICE

tadi dekat sekolah semua orang cakap pasal NS. aku tengok kan je. dorang check aku tengok kan je. takut do nak check. lagipun aku tak pegang handphone masa tu, takkan nak check guna public phone. kan TAK BOLEH GUNA PUBLIC PHONE MELAINKAN WAKTU REHAT.


beberapa fakta yang aku dapat pasal NS hari ni adalah:


1. kalau kau dapat 1st intake, kau budak pandai sebab 1st intake ni budak2 pandai je boleh dapat.


2. orang kate jangan check sebab bila kau check.dia(orang yang buat NS ni) dah dapat number ic kau. nanti dia terus naikkan nama kau dalam senarai.


3. kalau kau tak kena 1st intake, jangan ingat 2nd dan 3rd intake pun kau lepas.


4. 2nd dan 3rd intake adalah untuk budak2 nakal@budak2 kurang cerdas. tu ikut pemahaman aku la. (kalau dah 1st intake budak pandai, 2nd dan 3rd mestilah kurang pandai)


5. ramai di antara remaja yang anggap NS sebagai detention class. tapi baru aku tahu sesetengah kawan aku rasa gembira dapat.lain padang, lain belalang.


6. baju biru yang dipakai tu macam panas je.


7. aku tak dapat 1st intake.aku baru semak petang tadi.


ni apa yang aku dapat hari ni melalui kawan2 aku. mana tahu korang boleh share apa2 info lagi kat post korang pasal NS ni. boleh jugak aku tambah2 ilmu.

3 comments:

i poisoned myself with cyanide said...

EH. Sekarang yang dah tau dapat ke tak uhh, sume 1st intake eh?

dian said...

1st intake utk semua siri..

then ape yg aku tahu..nama yg kita dah dpat skrg.utk sume intake lahh.first ke..second ke,thrd ke.mcm kawan aku tu haa.nama dapat awal tapi dye pergi utk thrd intake punya.hummmm..

dan dan..kementerian pendidikan mmg dah tahu ic kita lahh..bukan sebab kita check kat NS tu haa.
adoi.

tukangkarut said...

susah seh mcm ni.